tirsdag 24. mai 2011

Knekkebrød!

Her i studenthjemmet hadde jeg en haug med ingredienser i skapene mine, som jeg en dag skulle bruke til noe fornuftig. Hva er vel ikke mer fornuftig enn å lage knekkebrød midt oppi eksamenspeset?

Dette er en oppskrift på knekkebrød som min mor pleier å lage opptil flere ganger i uken! (Det føles i hvertfall litt sånn ut).

Det første du må gjøre, er å finne frem ingrediensene og forsikre deg om at du har alt du trenger. I dette tilfellet var det:


2 dl grov sammalt hvete (rug)
2 dl havregryn
2 dl havrekli
2 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
2 ts salt
7 dl vann
sesamfrø etter ønske

Som du ser, ingen honning til bindemiddel, og heller ikke noe egg. Sunne som bare det, og de kan spises av sære mennesker som for eksempel veganere.

Alle de tørre ingrediensene blandes først (for å gjøre det enklere å lage en jevn blanding når vannet skal oppi).




Når blandingen ser jevn og fin ut, blander du oppi vannet. Det blir en fin og litt seig deig, som både ser og lukter akkuratt som fuglemat.

Denne deigen skal stå under et håndkle og svelle i ca 30 minutter.


Imens du venter på at deigen skal svelle ferdig, er det flere ting du kan finne på å gjøre, for å unngå å måtte lese til eksamen.
  1. Rydde
  2. Lage middag (kommer an på når på døgnet du har funnet ut at du skal lage knekkebrød)
  3. Lese hjernedøde internettsider som http://www.fmylife.com/ eller http://www.damnyouautocorrect.com/ (som for øvrig er veldig morsomme sider)
  4. Spille Angry Birds
  5. Betale regninger
  6. Ringe en venn du ikke har snakket med på 14 år
Ja, alt i alt finnes det mange alternativer.

Når deigen endelig er ferdig å svelle, har du sannsynligvis vært flink nok til å huske på å skru på ovnen på 170 grader. Eventuelt kan du bruke varmluft, slik jeg gjorde. Det finnes egentli ikke noe fasitsvar her.

Deigen skal deles i to og skjevles eller dyttes/fordeles ut på to plater med bakepapir.


Det er viktig å få en jevn fordeling, ellers får du knekkebrød med litt variert tykkelse, noe som ikke alltid er like bra.

Når deigen er ferdig fordelt, deler du de inn i ønsket størrelse, alt etter hvor stor(e) knekkebrødboks, mage, apetitt eller venner du har.


Når du tror du er fornøyd med størrelsen, hiver du de naturligvis i ovnen. Siden de skal stå ganske lenge og jeg deler kjøkken med en bønsj andre tullinger, hadde jeg begge brettene inni samtidig.


(PS: Bare se hvor skittne og ekle brettene og ovnen ser ut, det er ikke en gris her inne som tar noe som helst ansvar for noen ting)

Underveis i stekingen må man åpne døren jevnlig for å slippe ut damp. Det er jo tross alt 7 dl med vann som skal fordampe!

Etter ca 45 - 60 minutter med åpning og lukking av ovnen til tide og utide, skal knekkebrødene i teorien være ferdig. Dette er noe man tar på gefylen. De ferdige knekkebrødene vil se noenlunde slik ut:



Som du sikkert ser på bildet, har knekkebrødene krympet litt. Så ikke få panikk og spring skrikende ut av kjøkkenet med ovnvottene på og hendene i været om det skjer med dine, det er helt normalt!

Etter de har fått hvilt seg litt på en kald rist kan du finne frem knekkebrødboksen du har tenkt å bruke. I mitt tilfelle tenkte jeg ikke så langt når jeg begynte å lage de, så den eneste boksen jeg hadde var aaaaaltfor liten.


Kanskje jeg må donere bort noen? Eller spise dem opp fort?


NB! Om du er like klønete og grisete som meg, anbefales det bruk av både vernebriller og kjeledress under bakingen. Mel i øyet og på klærne er ikke noe kjekt!

Vel bekomme! ;)

7 kommentarer:

  1. d såg kanongodt ut!!! :-D flinking!

    SvarSlett
  2. Nam nam:) e faktisk akkuratt de samme så eg lage ;)

    SvarSlett
  3. NAM! flinke Monica ;) å så fekk du meg t å le en liten skvett og på denne kjedeligge tirsdags kvelden :P

    SvarSlett